De Bambino stimuleren!

Geplaatst op 30/04/2019 - bambino, jono van hazel, Swim Type, tempo trainer
In deel 2 van onze 6-delige serie over de Swim Types, bespreken we vandaag de Bambino en de typische aspecten van hun zwemslag. Als je jezelf herkent als een Bambino, probeer dan goed te begrijpen wat je limiterende factoren zijn. Het begrijpen van die factoren is al een eerste stap in een betere zwemtechniek.


Swim Type 2: De Bambino


De Bambino is iemand die relatief nieuw is in het zwemmen en enorme problemen ondervindt in het zwemmen van crawl (zeker in eerste instantie).

De bambino's hebben nogal een gebrek aan zelfvertrouwen in het water en ze vinden van zichzelf dat ze "trage" of "minder begaafde" zwemmers zijn. Maar net als elke andere zwemmer kunnen ook zij enorme verbeteringen noteren in zowel hun techniek als hun snelheid, zolang ze maar aan de juiste dingen werken.

Het meest typische kenmerk van hun zwemtechniek is, dat het nogal traag en voorzichtig gaat:



Als je dit vergelijkt met een sterkere zwemmer zoals hieronder, dan zie je onmiddellijk het verschil. De sterkere zwemmer heeft een veel beter ritme:



Bambinos reageren helemaal verkeerd op de traditionele zwem coaching dat vraagt om de slagfrequentie te doen dalen en een langere slaglengte te ontwikkelen!  In de meeste gevallen hebben zij niet de kracht of lichaamsbouw om dit te doen. Het gevolg van deze coaching met deze zwemmers is dat ze nog trager worden, en nog meer vertrouwen verliezen.

Het klinkt misschien niet logisch voor iemand die geen zwem achtergrond heeft, maar de sleutel tot het verbeteren van een Bambino is focussen op een beter (en hoger) ritme. Je zal misschien denken dat zwemmen met een hoger ritme meer vermoeiend is, maar voor de Bambino gaat dit hoger ritme het zwemmen net gemakkelijker maken...zolang je daar niet te ver in gaat.

Een van de beste manieren om een hogere slagfrequentie te zwemmen, is het gebruik van de Finis Tempo Trainer Pro (in Mode3, de Stroke Rate mode). Probeer om uw slagfrequentie met 3 tot 5 slagen per minuut (SPM) te verhogen en je zal versteld staan hoe veel gemakkelijker dit voelt!  Wie de blog van vorige week over de Arnie heeft gelezen, zal vaststellen dat dit advies net het omgekeerde is van vorige week. Dit toont nog eens het individuele aspect van de coaching aan. Niet iedereen is gebaat met hetzelfde advies...


Wegzakkende Arm tijdens het ademen

Een klassieke fout dat bijna alle Bambino's maken is dat hun voorliggende arm volledig wegzakt onder hun lichaam bij het ademen:




Deze voorliggende arm dient eigenlijk als steun tijdens het ademen en moet dus vooraan liggen. Hieronder zien we een mooi voorbeeld van Jono Van Hazel:




Dit wegzakken gebeurt enkel bij het ademen. Dit zorgt er wel voor dat het ademen heel moeilijk gaat en soms zakt de mond zelfs onder het wateroppervlak.  Dit is dan ook één van de redenen waarom de Bambino's gaan over-roteren en wegdraaien met hun hoofd tijdens het ademen om zeker genoeg lucht binnen te krijgen:




Dit over-roteren en wegdraaien met het hoofd kan dan op zijn beurt leiden to stijfheid in de spieren rond de nek na het zwemmen.

Van zodra we dit wegzakken van de arm kunnen vermijden, zal de Bambino veel gemakkelijker kunnen ademen:



Enkele Bambino gegevens

Typische snelheid : tussen 9:00 en 16:00 voor 400m. Bambino zal hoogst waarschijnlijk even moeten pauzeren na elke lengte om op adem te komen

Typische slagfrequentie : 45-55 Slagen per minuut

Vindt het leuk om tips te krijgen van een vriendelijke coach.
Is heel tevreden bij elke verbetering, hoe klein ook, in het zwemmen.

Vindt moeilijke drills en/of trainingen niet leuk.
Bang voor het zwemmen in open water.


What's next?

Bambino's vereisen een alternatieve benadering om hun zwemtechniek te verbeteren. Bambino's zijn direct geholpen met het werken aan timing, ritme en watergevoel. Dat zijn aandachtspunten die in traditionele coaching maar aan bod zouden komen bij ervaren zwemmers. 



De Swim Types

SwimSmooth heeft 6 verschillende swimtypes gedefinieerd op basis van de fouten en prioriteiten. Weten in welke groep je thuishoort is de ideale manier om het verbeteren van uw individuele zwemstijl te starten.
Het is niet zo dat elke zwemmer voor 100% in een categorie past, maar je zal vaststellen dat er altijd wel een swimtype is voor een groot deel overeenkomt met uw eigen zwemstijl.



Om alles beter te begrijpen, zijn de figuren van de verschillende Swim Type's nogal humoristisch opgevat. Maar vergis je niet, de inzichten achter elk type zijn het werk van een lange studie op duizenden zwemmers in de laatste 10 jaar.

Volgende week bespreken we de Kicktastic.

Swim Smooth!