lange afstand

Hoe moeilijk kan het zijn om even met jezelf bezig te zijn?

Geplaatst op 06/06/2017 - lange afstand, mentale stress, Red Mist
Zwem je dikwijls meer dan 10 minuten zonder onderbreking? Of zelfs maar 5 minuten? Zelfs als je vindt dat je heel hard traint, is het heel gemakkelijk om vooral setjes te zwemmen met veel herhalingen over kortere afstanden. Waarom doe je dat? 

Het probleem is dat, voor de meeste zwemmers, de mentale stress heel sterk toeneemt vanaf dat ze langere stukken gaan zwemmen:Als je dan toch eens een langere afstand zwemt, dan is de kans groot dat je na 600m begint te denken : "dit is gekkenwerk" of "Waarom doe ik dat toch" of "ik moet dat niet doen, want dat is niet goed voor mijn techniek".

Maar toch... als je aan het lopen bent, denk je toch ook niet aan stoppen na 5 of 10 minuten en triatleten gaan door voor uren tijdens een fietstraining....Wat is het verschil? 

Jo is er mentaal en fysisch klaar voor!

Er is in elk geval niet al te veel te zien tijdens het zwemmen en je bent heel erg bezig met jezelf tijdens deze lange trainingen. 
Maar de grootste reden waarom het zo moeilijk is om die lange sets te zwemmen, is simpelweg omdat je het niet gewoon bent om die lange trainingen te doen en het stoppen na een korte afstand is vanzelfsprekend geworden. Door enkel maar korte afstanden te zwemmen heb je nooit de mentale sterkte leren ontwikkelen om een grote inspanning over een langere tijd vol te houden.

Hoe denk je om maximaal te presteren over een langere afstand in het zwemmen als je het mentaal lastig vindt om langer dan 400m te zwemmen? Het zwemmen van lange afstanden is een perfecte mentale en fysische training voor elke open water zwemmer of triatleet die over afstanden van 1000m en meer wenst te presteren.

Het ironische aan het verhaal is dat, wanneer je deze langere trainingen (in het zwembad of open water) regelmatig doet, het zelfs leuk begint te worden in plaats van stressvol. Je leert hoe je alle negatieve ideeën kan bannen uit uw hoofd en simpelweg focussen op uw techniek en ritme in het water. Net zoals je doet in het lopen of fietsen.

Dit kan een mooi doel zijn voor uw zwemmen in de komende weken of maanden. Kies één training per week waar je sets met langere afstanden (800m, 1000m of 1500m) zwemt. Het zal uw zwemmen enkel maar ten goede komen!

Zwem je liever deze lange afstanden in groep, dan is onze Red Mist sessie de ideale oplossing. Tijdens de Red Mist zwem je ongeveer 4 tot 8 seconden trager per 100m dan op uw normale trainingen. Op papier is dat dus best wel te doen, maar met totale afstanden tussen de 4 en 5 km wordt dit naar het einde van de sessie toch heel zwaar.  

Boek hier voor de volgende Red Mist sessie op Zaterdag 10 juni van 7u30 - 9u00 (in Kuurne)

Mentaal zijn die Red Mist sessies heel zwaar om te doen - maar dat is nu net de bedoeling van die trainingen!  


Swim Smooth!