De 6/1/6 drill - één oefening met veel voordelen

Geplaatst op 13/12/2017
Staat er ook regelmatig op uw trainingsplan "drill naar keuze" tijdens de opwarming of cooling down? Het idee achter deze instructie van de coach is om een techniek drill te doen die aan 1 aspect van uw techniek werkt. Maar de realiteit is dat het overgrote deel van de zwemmers niet zo veel drills kent, en heel dikwijls de "afslag drill" gaat doen. 
In deze blog hebben we al beschreven waarom we deze drill bij Swim Smooth niet aanraden. 

Een betere optie is de 6/1/6 drill. Bij de 6/1/6 drill vertrekken we van de side kick (beschreven in deze blog) en gaan we regelmatig, door middel van 1 armbeweging, van kant wisselen.





Er zijn enkele belangrijke focus punten tijdens deze oefening die heel erg belangrijk zijn om deze oefening efficiënt uit te voeren. 

- Draag zwemvliezen (je moet wel een heel goede beenbeweging hebben om dit zonder zwemvliezen te doen) om uw aandacht op de oefening te kunnen houden.

- Duw af, draai op uw zijde en hou de onderste arm, gestrekt voor jou, voor 6 seconden. De bovenste arm ligt ontspannen op uw heup.

- Kijk naar beneden en adem rustig uit. Uw neus moet heel dicht bij uw oksel zitten.

- In deze positie, trek je de schouderbladen tegen elkaar en borst vooruit zodat de arm perfect recht voor je uit ligt (geen overkruisen). Dat is de perfecte houding!



- Let er op dat bij uw voorste arm die uitgestrekt ligt, uw elleboog iets hoger is dan uw pols en uw pols hoger dan uw vingertoppen. Uw hand zit ongeveer 20-40 cm onder het wateroppervlak.



- Uw handen zijn vlak met een lichte spanning (niet al te los).

- Na ongeveer 6 beenbewegingen, breng uw bovenste arm naar voor zodat het naast de andere arm komt. Wanneer uw arm bijna naast de voorste arm komt, begin de catch en draai volledig op uw andere zijde.

- Adem NA het draaien naar de andere zijde en draai uw hoofd na het ademen terug naar beneden en begin opnieuw uit te blazen.

Voor nog meer beelden verwijzen we naar de Swim Smooth GURU

Het mooie aan de 6/1/6 drill is dat het aan verschillende onderdelen van uw zwemtechniek werkt. Dit maakt het daarom een heel belangrijke oefening voor iedereen - van beginnende zwemmers, die de techniek nog aan het aanleren zijn, tot elite zwemmers om kleine foutjes uit hun techniek te halen. De 6/1/6 drill werkt aan rotatie, uitlijning, lichaamshouding en vormspanning en leert je een goede positie van de voorste arm voor de start van een efficiënte catch. 

Om al die redenen zou deze oefening een hoofdonderdeel van uw techniek trainingen mogen zijn.


========================================================================
LAATSTE KANS VOOR SWIM SMOOTH TRAININGSSTAGE LANZAROTE


Op vrijdag 15 december worden de inschrijvingen voor de Swim Smooth Trainingsstage in Lanzarote afgesloten. 
Voor de week van 01 April tot 08 April 2018 zijn er geen plaatsen meer beschikbaar, maar we hebben nog 2 plaatsen over voor de week van 25 Maart tot 01 April.
Wie er toch nog bij wil zijn kan nog, tot vrijdag, inschrijven op onze website.



Swim Smooth!