De stroke rate chart....de BMI voor uw zwemmen.

Er zijn ongetwijfeld momenten in jouw leven waar je eens op de weegschaal gaat staan en zal berekenen wat uw Body Mass Index (BMI) is. 


Uw BMI wordt berekend doorjouw gewicht in kilogram te delen door jouw lengte in meters in het kwadraat. 
De BMI houdt dus rekening met uw lengte en gewicht, en toont aan of je overgewicht hebt, ondergewicht hebt of als uw gewicht perfect OK is.

Dat is een richtlijn en zal niet voor iedereen perfect zijn, maar het is een heel goede referentie. Voor mensen die heel wat tijd spenderen in de fitness en heel veel krachttrainingen doen (en dus heel veel spiermassa hebben) zou de BMI chart wel eens durven stellen dat je overgewicht hebt, terwijl dit niet zo is.
Bij Swim Smooth hebben we een heel gelijkaardige grafiek dat een heel goede indicatie geeft van uw zwemmen. 
We noemen het de Stroke Rate Chart en ziet er zo uit : 

De chart heeft 2 verschillende assen, uw zwemsnelheid (tijd per 100m) en uw slagfrequentie (het aantal slagen per minuut, waarbij je de beide armen telt).
We kunnen de grafiek in 3 grote zone's opdelen:

De rode zone geeft aan dat uw slagfrequentie te hoog is voor uw zwemsnelheid. Als je in deze zone zit, is de kans groot dat je vecht met het water. Bij dit type zwemmens zijn de laaghangende benen, het overkruisen en een schaarbeweging in de benen veel voorkomende fouten. 
Enkele maanden terug beschreven we de verschillende Swim Smooth Swim Types. De types die heel dikwijls met een (te) hoge slagfrequentie zwemmen, zijn de Arnie en de Swinger. Als je tot die categorie behoort kan het een goed idee zijn om uw slagfrequentie wat aan te passen (te verlagen) om in de witte zone terecht te komen. Je zal onmiddellijk ook een verschil voelen in uw zwemmen.
De zwemmers in de blauwe zone hebben een slagfrequentie die te laag is volgens hun zwemsnelheid. De kans is groot dat deze zwemmers een "pauze" of te lange glijfase hebben dat hen afremt. Bij deze zwemmers zien we ook dikwijls dat hun elleboog en pols wegzakt en zelfs afremmen. Dat zijn het type zwemmers wat we "overgliders" noemen. Dit wegzakken kan je op dit filmpje duidelijk zien:



De Witte zone is, zoals verwacht, de "optimale" zone.  Het wil helemaal niet zeggen dat je een perfecte zwemtechniek hebt als je in die zone zit, maar het wil wel zeggen dat het veranderen van uw slagfrequentie geen prioriteit hoeft te zijn voor deze zwemmers. 
De witte zone is redelijk breed om deze redenen: 

  1. Er wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw en lengte van de zwemmer. Iets grotere zwemmers (met lange armen) hebben van nature uit een langere slag met een lagere slagfrequentie.
  2. 
Er wordt rekening gehouden met de individuele zwemtechniek. Als je bijvoorbeeld een 6-takt beenbeweging hebt kan je overwegen om dit te combineren met een langere slag en lagere slagfrequentie (een 2-takt beenbeweging gecombineerd met een lage slagfrequentie is geen goed idee!).


Nieuw seizoen van de Swim Smooth SwimSquad - start op maandag 09 september.


Vanaf maandag 09 september gaan we weer van start met onze wekelijkse Swim Smooth SwimSquad. 
3 tot 4 begeleide trainingen per week met elk hun eigen doel. 

 Maandag om 6u30 - techniek
 Dinsdag om 19u30 - techniek
 Woensdag om 6u30 - threshold/CSS
 Zaterdag om 7u30 - Red Mist

Alle trainingen gaan door in het zwembad van Kuurne. 
Check de website voor meer info.


Heb je wel interesse, maar wil je eerst eens ondervinden wat het inhoudt, dan is dit misschien iets voor jou.....in de maand september kan je gratis eens komen proberen. 
Reserveer uw plaats op de website en gebruik de code TRIAL voor een gratis zwemtraining.


Swim Smooth trainingsstages 2020 - Club La Santa - Lanzarote

Net als het afgelopen seizoen slaan we ook in 2020 onze tenten op in Club La Santa voor onze jaarlijkse trainingsstages.

Er zijn 3 trainingsweken (in een vorige nieuwsbrief stonden de data verkeerd!)
  van 22 maart 2020 tot en met 29 maart 2020
  van 29 maart 2020 tot en met 05 april 2020
  van 05 april 2020 tot en met 12 april 2020 (eerste week van de Paasvakantie) 

Voor meer info en prijzen kan je op onze website terecht: klik hier om te worden doorgestuurd.



Swim Smooth!